Salonul Fotografului Român ediția a 4-a – concluzii la final de ediție

Salonul Fotografului Român ediția a 4-a - concluzii la final de ediție
foto: Ștefan Neagu

Iată că s-a încheiat cu brio, zic eu, zic și alții, și cea de a patra ediție a acestui eveniment. Ca de obicei, partea scrisă este mai bine structurată și prezentată față de cea transmisă oral, la vernisaj. Mă simt nevoit să reiau câteva idei.

precizări

Acest eveniment se adresează atât școlilor de fotografie (cursanților și lectorilor acestora), cât și fotografilor independenți. Adică cei care și-au însușit cunoștințele despre fotografie fără să parcurgă vreo școală de fotografie. Școală așa cum a fost ea extinsă prin definiția din regulament. Aduc această precizare pentru că am auzit deseori întrebarea ”dacă nu am parcurs vreo școală, pot participa la eveniment?” Răspunsul este evident da. Este adevărat, cei care reprezintă o școală de fotografie sunt avantajați cu un cost de participare mai mic decât cei independenți. Asta datorită faptului că eu consider educația făcută în mod organizat ca fiind mai benefică și mai eficientă decât cea în mod autodidactic. Evident că mai sunt și excepții dar statistic rămân la nivel de excepții. Sigur că nicio școală nu garantează reușita în această artă, totul depinde de implicarea persoanei din spatele aparatului de fotografiat.

De asemenea a fost introdusă obligativitatea ca fotografiile să fie realizate în anul evenimentului. Probabil că va trebui să fiu mai specific, să fixez un număr exact de luni. Să nu fie o perioadă dependentă de momentul în care începe acest eveniment. Una este ca acest eveniment să fie pe la începutul anului și alta este să fie pe la sfârșitul lui.

Indiferent de durata pe care o voi defini în ediția viitoare, cert este că voi continua să susțin mai puternic fotografii activi, pentru că această pasiune trebuie să fie o activitate permanentă și nu una temporară care depinde de vreme urâtă/frumoasă, prea rece/prea caldă, prea uscată/ prea umedă, sunt obosit deci nu pot fotografia/sunt odihnit deci mă apuc de altceva, nu am timp liber destul, etc, etc. etc. La asta am vrut să mă refer când am definit noțiunea de fotograf de la vernisaj. Nu am ”degradat” din calitatea de fotograf pe cei care nu mai fotografiază mult astăzi din diverse motive. Am definit doar fotografii pe care dorim noi să-i sprijinim mai mult în acest eveniment.

omisiuni

Am omis să mulțumesc explicit celor care au făcut ceva km pentru a fi prezenți la vernisaj (din Craiova, Constanța, Brașov, Buzău, Ploiești, Onești și chiar un fotograf – reprezentant al BULB, tocmai din Bulgaria!). O fac acum, mulțumindu-le în plus pentru acest efort față de mulțumirile aduse deja celor care au rupt un pic din timpul lor pentru a ne bucura împreună acolo. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a trimite una sau mai multe fotografii la eveniment, celor care au fost prezenți la vernisaj dar și celor care n-au putut veni dar ne-au susținut chiar și doar cu un singur gând bun.

Am omis să spun și despre faptul că tablourile au fost realizate la AME design! Vă spun acum. N-ați știut, așa-i? 🙂

Am omis să vorbesc despre premiile oferite de trei dintre școlile înscrise la eveniment. O fac acum, cu scuzele de rigoare pentru omisiune, chiar dacă premiile vor fi oferite ceva mai târziu, spre toamnă. Am adăugat un formular de înscriere pentru aceste premii (câștigătorii vor fi trași la sorți) pe pagina dedicată premiilor din această ediție. Pot participa la aceste premii oricare fotografi, important este să fie eligibili pentru zona respectivă. Nu ar fi problemă ca să câștige un fotograf din Iași un curs foto de la Timișoara dacă se și duce la el. Altfel este luat locul unuia care ar fi putut să beneficieze cu adevărat de curs, ceea ce nu-i în regulă. Școlile care premiază sunt:

Educație foto cu Cristian Tzecu  (Timișoara)

Școala de Fotografie Freelancer (București)

Atelierul de Fotografie – Escamonde Ploiești (Ploiești)

Așadar puteți deja să vă înscrieți, la finalizarea înscrierii, vă voi anunța pe toți cei înscriși despre tragerea la sorți.

Salonul Fotografului Român ediția a 4-a – concluzii la final de ediție

Reiau scopurile acestui eveniment ca să fie bine reținute și înțelese. Scopul principal al evenimentului este de a vedea situația fotografiei românești dintr-un  anumit moment dat al timpului. Evident din rândul celor care se înscriu la acest eveniment. Nu este un concurs de cea mai bună/frumoasă fotografie din România. Dacă găsiți vreo fotografie care să vă placă să știți că nu am nicio vină. Iar dacă găsiți una care vă creează neplăceri nu am nici măcar cel mai mic merit. Sau invers? 🙂 Este doar situația de la un moment dat în fotografia românească, cu bune și cu rele. Din acest motiv doresc ca fotografia înscrisă să fie cât mai ”proaspătă” cu putință.

Al doilea scop esențial al acestui eveniment este de a promova școlile de fotografie, pentru că, așa cum am spus, consider importantă educația într-un cadru organizat. Dacă unele școli de fotografie consideră că nu se justifică efortul lor de implicare de  a mobiliza cursanții cu această promovare este decizia lor și o respect. Eu consider că un potențial cursant al lor, văzând fotografiile reprezentanților pot lua mai ușor decizia de a se înscrie la această școală, în momentul în care consideră că ceea ce vede ca rezultat este ceea ce îi place și viitorului cursant.

Expoziția va fi deschisă pentru public până în data de 2 iulie 2017 și va putea fi vizitată zilnic între orele 14-19, cu excepția zilelor de luni. Accesul publicului în Rotonda expozițională se face pe la intrarea la Sala Mică a TNB, dinspre Bd. Carol. Este posibil să prelungim un pic perioada de expunere după care vă voi anunța pentru disponibilitatea lor de la sediul firmei AME design.

Am lăsat la sfârșitul articolului și un link către albumul expozanților, grupați pe școli și independenți. Deși recomand tuturor celor care au posibilitatea să vadă expoziția, s-o facă. Este cu totul altceva decât a vedea imaginile pe un ecran, fie el și mai mare. Aveți aici fotografiile participanților la expoziția Salonul Fotografului Român ediția a IV-a. Vizionare  plăcută!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.